Honden Verzorging en Vachttypes

Elke hond heeft een ander vachttype en verdient een andere verzorging in het hondentoilettage salon. Om te bepalen welke verzorging uw hond nodig heeft, kan u gebruik maken van de onderstaande informatie. Hier verdelen we de hondenrassen in vachttypes, en tonen we welk vachttype welk soort verzorging nodig heeft. Uitgaande van deze informatie kan u bepalen hoe vaak u met uw hond bij ons wenst te komen, en welke behandeling optimaal bijdraagt tot de gezondheid van uw huisgenoot.

- Vachttypes & Details -
klik op de titels om meer te lezen

Stokhaar

Men onderscheidt 4 soorten vachten: glad haar of kort haar, kort stokhaar, normaal stokhaar en lang stokhaar. De honden die behoren tot deze groep gaan 2 x per jaar in de rui (lente en herfst). Aangezien de meeste honden in huis vertoeven, schakelt de constante kamertemperatuur de seizoensverharing uit en verandert die in permanente verharing.
In het trimsalon zien we deze honden meestal tijdens of vlak na de rui. Met een zachte pinnenborstel verwijderen we vuil en borstelen we de vacht uit. Met een herdersharkje verwijderen we de losse ondervacht. De hond krijgt een verfrissend bad en wordt drooggeföhnd. Oren, ogen en nagels worden verzorgd.
Gecastreerde en gesteriliseerde honden maken meer wol aan, en de vacht neemt toe. De broek, kraag en de flanken gaan gemakkelijker klitten. Deze honden vragen meer onderhoud.

 • Bezoek aan het trimsalon: minimaal 2 x per jaar.
 • Prijs: naargelang grootte en hoeveelheid vacht: tussen 30 en 80 euro.

Honden Rassen

 • Beagle
  Beagle

  Glad haar of kort haar. De beagle heeft een gladde vacht met weinig of geen ondervacht. Enkel in de ruiperiode mag je gedurende 3 à 4 weken met een fijne kam of zachte borstel je beagle dagelijks verzorgen. Nadien laat je de vacht beter rusten. Overmatig gaan borstelen heeft bij deze vachten geen zin, wel integendeel: het lichaam gaat natuurlijk reageren om zich te beschermen en gaat nog meer vacht aanmaken. Meer borstelen is dus nog meer haarverlies!

 • Labrador Retriever
  Labrador Retriever

  Kort stokhaar. De labrador heeft een korte, dichte, vrij hard aanvoelende vacht, met al dan niet veel ondervacht. Tijdens de rui komt de ondervacht los, en mag je gedurende 3 à 4 weken met een fijne kam en borstel de dode, losliggende haren verwijderen. Overmatig borstelen = overmatig haarverlies.

 • Duitse Herder
  Duitse Herder

  Normaal stokhaar. De Duitse Herder stoot zijn dode ondervacht af tijdens de rui. Doffe, wollige plukken zijn duidelijk zichtbaar. In deze periode mag hij gedurende 3 à 4 weken goed worden gekamd. Naargelang de vachtdikte kan je af en toe met een grove borstel wat openkammen, zonder te veel wol te verwijderen, en losliggende haren met een zachte borstel verwijderen. Kraag, broek en staart geregeld doorkammen om klitten te vermijden.

 • Schotse Herdershond / Collie
  Schotse Herdershond / Collie

  Lang stokhaar. De Collie is ruim voorzien van een boven- en ondervacht. Heeft een duidelijke en mooie kraag, volle staart en broek. Klitten kunnen voorkomen achter de oren, in de kraag, in het veel langere haar aan staart en broek en op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Met een zachte pinnenborstel en een grove kam kun je de hond een dagelijkse beurt geven.

ga met uw muis over de foto's voor meer informatie

Ruwhaar

De dekharen zijn vrij hard van structuur en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Wanneer de vacht overrijp is, staan de haren in alle richtingen, in bosjes bij elkaar. Met een borstel en een kam kan de vacht klitvrij gehouden worden. De ruwe vacht is vuilafstotend, dus na een wandeling hem even laten drogen en dan goed uitborstelen. Veel wassen is nefast voor een ruwharige; de vacht wordt zachter met alle gevolgen vandien.
In het trimsalon: De hond wordt om de 3 maanden geplukt. Hierbij plukt men de langste, loszittende haren weg. De hond komt binnen met 3 lagen: de ondervacht, de nieuwe bovenvacht en de oude bovenvacht. De oude bovenvacht wordt verwijderd. Het plukwerk wordt uitgevoerd met de vingers of met een trimmes. Elk ras heeft zijn eigen trimschema, d.w.z. hij wordt in een bepaald model gebracht. Oren, nagels en ogen worden verzorgd.
Trimmen is een zeer arbeidsintensieve aangelegenheid; het vraagt veel tijd en vakkennis.

 • Bezoek aan het trimsalon: om de 12 weken.
 • Prijs: naargelang grootte en hoeveelheid vacht: tussen 50 en 100 euro.

Honden Rassen

 • West Highland White Terrier
  West Highland White Terrier

  Een Westie heeft oorspronkelijk een ruwe, stugge vacht met ondervacht. Ook hoofd en de rok horen wat stugger te zijn en zeker niet zijdeachtig. Met een borstel en kam de vacht verzorgen. Aandacht voor rok, oksels en buik. Om de uitstraling van de Westie te behouden dient de kop dagelijks geborsteld en gekamd te worden. Een Westie wordt getrimd volgens een bepaald trimschema.

 • Schnauzer
  Schnauzer

  Hij heeft een harde draadharige vacht, met dichte onderwol. Het dekhaar is ruw en lang genoeg om textuur te tonen, maar mag niet golvend of ruig zijn.
  Wanneer je schnauzer net getrimd is, is de verzorging vrij simpel: het korte gedeelte zoals de rug, af en toe met een zachte borstel het losliggend haar verwijderen, de baard en poten naargelang het vachttype één tot twee keer per week goed doorkammen om klitten te voorkomen.
  Een goed getrimde schnauzer zal niet zoveel haarverlies hebben tot de tijd komt dat hij weer trimrijp is.

 • Airedale Terrier
  Airedale Terrier

  De vacht is hard, dicht en draadachtig en is overvloedig voorzien van zachte onderwol.
  Het trimmen van de vacht moet ongeveer 4 keer per jaar gebeuren. Het borstelen van de vacht moet ongeveer een keer per week gebeuren. Haar in de oren en gehoorgangen moet regelmatig weggeplukt worden evenals de beharing tussen de voetzolen.

 • Bouvier
  Bouvier

  De rasstandaard beschrijft een ruwharige beharing, het moderne type bezit een dermate overvloedig vacht dat de ruwe vachtstructuur niet duidelijk aanwezig is. Ook zachtere vachten vallen goed te plukken, het kost echter vaardigheid en vooral tijd. Een bouvier die niet geplukt wordt, verhaart toch geregeld. Klitten, viltvorming en overmatig schilferen van de huid zijn het gevolg als de hond niet wordt onderhouden.

ga met uw muis over de foto's voor meer informatie

Kort Zijdehaar met Bevedering

De dekharen op de rug zijn zijdeachtig en kort tot middelmatig. Er komen praktisch geen wolharen voor. De bevedering is het langere zijdehaar op de oren, de buik, de borst, de poten en de staart.
Ook deze groep gaat 2 maal per jaar in de rui. Af en toe over de kortere gedeelten van de vacht (zoals kop en rug) met een zachte borstel gaan om het losliggend haar te verwijderen.
De langere gedeelten zoals oren, borst, broek, buik en staart minstens één keer per week kammen met een middelmatige kam en pinnenborstel om klitten te voorkomen.
In het trimsalon: De hond wordt zoveel mogelijk van zijn dode haren ontdaan, en hals, broek, oren en voeten worden bijgewerkt. De oren en nagels worden nagekeken en vervolgens krijgt hij een verfrissend bad en wordt hij drooggeföhnd.

 • Bezoek aan het toilettagesalon: om de 12 weken.
 • Prijs: naargelang grootte en vacht: tussen 35 en 80 euro.

Honden Rassen

 • Cavalier King Charles
  Cavalier King Charles

  We zien de cavalier vooral met middelmatig tot veel bevedering. Deze hond vraagt meer borstel- en uitkamwerk voor de eigenaar. Meestal vormt de bevedering van deze honden klitten. In de ruiperiode verliest deze hond veel haar. Zoals bij vele spaniëls is ook de cavalier gevoelig om na een castratie of sterilisatie een wolligere vacht te krijgen. Dode loszittende haren op het lichaam moet weggeplukt worden. Bevedering geeffileerd.

 • Engelse Cocker Spaniël
  Engelse Cocker Spaniël

  Een cocker is helaas nooit volledig zonder haarverlies, maar mits de juiste verzorging heb je enkel in de ruiperiode haarverlies. Omdat de cocker nogal veel voorkomt, zien we hem met zowel weinig als met zware bevedering. Toch is het belangrijk ze op een correcte manier te laten trimmen. Laat je nooit wijsmaken dat je cocker moet geschoren worden, het geeft enkel meer vachtproblemen.
  Nek, rug, schouders, flanken en staart dienen te worden geplukt!

 • Ierse Setter
  Ierse Setter

  Alle setterrassen hebben een min of meer vlakke, gladde beharing op hals en rug, schedel, de voorkanten van de voorbenen, op de keel en de voorzijde van de achtervoeten. Ze mogen een flauwe golvende vacht hebben, maar geen krullen. Ook hier wordt geplukt: schedel, hals, rug. Het hoofd moet glad zijn. Scheren is nefast: de haren zullen gaan krullen en hun kleur en structuur verliezen. De bevedering moet natuurlijk verlopen en kan worden bijgeëffileerd.

 • Chihuahua
  Chihuahua

  Komt in 2 variëteiten voor: kort gladharig en half-langharig. De dode haren in de kraag, broek en staart worden verwijderd (lichtjes geplukt, zonder het model te verliezen).

ga met uw muis over de foto's voor meer informatie

Kort Golvend Haar met een Dikke Ondervacht

De dekharen zijn licht golvend en er komen veel wolharen voor. Deze honden gaan 2 maal per jaar in de rui. Tijdens deze periode verliest hij de dode ondervacht en enkel in deze periode is het echt nodig om hem dagelijks te kammen met een universele borstel of herdersharkje en een grove kam. In de tussenperiode: af en toe de korte gedeelten van de vacht met een borstel kammen, zonder de onderwol er volledig uit te kammen. De langere gedeelten zoals borst, buik, broek en staart 1 tot 2 keer per week doorkammen om klitten te voorkomen.
In het trimsalon: Hij krijgt een volledige verzorging. Hij wordt ontdaan van zijn dode ondervacht. Zijn voeten, kraag, broek en staart worden terug in model gebracht. Zijn oren, ogen en nagels worden nagekeken. Dan gaat hij in bad en wordt hij goed droog geföhnd. Na deze behandeling zal de eigenaar heel goed merken dat het haarverlies duidelijk minder is. Het effect blijft gedurende een acht tot tien weken duren, en dan is het weer tijd voor de volgende verzorging.

 • Bezoek aan het toilettagesalon: om de 12 weken.
 • Prijs: naargelang grootte en vacht: tussen 65 en 120 euro.

Honden Rassen

 • Golden Retriever
  Golden Retriever

  Dit hondenras verzorgen wij niet meer, enkel nog kleine hondenrassen.

 • Berner Sennen
  Berner Sennen

  Dit hondenras verzorgen wij niet meer, enkel nog kleine hondenrassen.

 • Newfoundlander
  Newfoundlander

  De vacht moet vol en dik zijn, vrij grof en vettig, om weerstand aan water te kunnen bieden.
  De zwarte Newfoundlander heeft harder haar dan de bruine, zacht haar klit sneller en is pluiziger.
  De aandachtspunten liggen achter de oren en bij de broek. Afhankelijk van het type vacht begint de volwassen beharing door te komen rond de leeftijd van 4 tot 8 maanden. Op kruis en rug verdwijnen geleidelijk de pluizen, die plaats maken voor sluike lange haren.

 • Leonberger
  Leonberger

  Huidproblemen zoals hot-spots en allergieën komen regelmatig voor bij de leonberger.
  De Leonberger heeft hoog aangezette oren die flink vol in de pluizen kunnen zitten.

ga met uw muis over de foto's voor meer informatie

Lange Ruige Dekharen met een Dikke Ondervacht

De dekharen zijn lang en ruig en ertussen komen lichter gekleurde en zachtere wolharen voor. Het haar valt sluik of lichtgolvend van het lichaam af. Het verharen van de ondervacht veroorzaakt nogal eens klitvorming. Dit is een vacht die heel veel onderhoud eist, zeker in de ruiperiode. Wordt de vacht niet regelmatig verzorgd, dan treedt in een minimum van tijd 'vervilting' op. Dit komt doordat los haar blijft hangen in de andere haren, waardoor klitten ontstaan. Wanneer men deze klitten niet uitkamt, wordt het nog erger en ontstaat vervilting. Goed uitborstelen met pinnenborstel en een middelmatige tot grove kam. Het borstelen begin je altijd onderaan en laagje per laagje kamt men het haar in de haargroeirichting naar beneden.
In het trimsalon: De hond wordt verlost van de overtollige onderwol zodat hij nadien gemakkelijker te kammen is. De onderkant van de voeten worden bijgewerkt en oren, ogen en nagels worden verzorgd. Vervolgens krijgt hij een verfrissend bad met een voedende shampoo, gevolgd door een conditioner en wordt hij mooi strak en sluik uitgeföhnd.

 • Bezoek aan het toilettagesalon: om de 12 weken.
 • Prijs: naargelang grootte en vacht: tussen 75 en 100 euro.

Honden Rassen

 • Bearded Collie
  Bearded Collie

  Ondanks dat de bearded vooral zijn natuurlijke look moet blijven behouden, komt hij toch geregeld naar het trimsalon. Sommigen maandelijks voor een grondige borstelbeurt, andere dan weer om de 12 weken voor een volledige verzorging.

 • Briard
  Briard

  De golvende vacht van dit ras heeft een grondige en regelmatige verzorging nodig, waarbij de snor, baard en wenkbrauwen niet worden vergeten. De hond is een plaatje als hij regelmatig getoiletteerd wordt, maar kan er erg verfomfaaid uitzien als hij verwaarloosd wordt en de vacht gaat klitten.

 • Pyreneese Herdershond
  Pyreneese Herdershond

  De vacht is lang of halflang. Op de romp en de dijen is hij dichter en wolliger.

 • Bobtail
  Bobtail

  Het in conditie houden van deze vacht vereist een vaardigheid, die de meeste hondeneigenaren niet machtig zijn. Hij heeft een overvloedige beharing van harde structuur, met daaronder een dik pak 'waterdicht onderhaar'.

ga met uw muis over de foto's voor meer informatie

Lang Zijdehaar

Bij klassieke lang zijdehaar zijn de dekharen lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee.
Voor de eigenaar betekent dit: de vacht klitvrij houden en zo weinig mogelijk beschadigen tijdens borstelen en kammen. Je gebruikt het best een varkensharen borstel en een middelmatige kam. Je begint onderaan te kammen en je werkt zo in laagjes naar boven, met de haargroeirichting mee.
In het trimsalon: Sommige eigenaars willen dat hun hond getoiletteerd wordt volgens de rasstandaard. Dit betekent dat de eigenaar zelf de vacht goed klitvrij moet houden. Kan de eigenaar dit niet, dan is een regelmatige toilettage in een trimsalon noodzakelijk. Indien de hond in de klit in het trimsalon komt, moet de trimmer beoordelen of de hond volgens rasstandaard getoiletteerd kan worden. Meestal wordt er gekozen voor een kortere snit, waarbij het onderhoud voor de eigenaar veel gemakkelijker wordt.
Indien hij binnenkomt voor een normale verzorging wordt de hond volledig doorgekamd, om zoveel mogelijk wol en klitjes te verwijderen. Het buikje wordt zuiver geschoren, de voetjes uitgeknipt en oren, ogen en nagels worden verzorgd. Dan wassen we hem met een goed voedende shampoo en nadien brengen we balsem aan. Hij wordt mooi strak geföhnd, krijgt een flink strikje, de voetjes worden mooi rond geknipt.

 • Bezoek aan het trimsalon: om de 6 weken.
 • Prijs: naargelang grootte en hoeveelheid vacht: tussen 35 en 55 euro.

Honden Rassen

 • Maltezer
  Maltezer

  De maltezer is een hondje dat zeer frequent naar het salon komt. Voor de huishond wordt het haar een aantal centimeter ingekort, zodat het niet over de grond sleept. Helaas, door de vele vachtafwijkingen (ruw, gebekt tot zwaar gekruld), zijn we soms genoodzaakt de vacht anders te verzorgen. We zien het witte hondje ook in alle maten. Rond de leeftijd van 10 maanden krijgen we als trimmer dikwijls de reactie dat de hond fel begint te klitten. Dit is vrij normaal omdat de maltezer dan een vachtwissel doorvoert. Tijdens deze periode is het van groot belang om dagelijks te borstelen.

 • Shih-Tzu
  Shih-Tzu

  De shih-tzu heeft een lange, dichte, niet gekrulde vacht met een goede ondervacht. Hij is een vaste klant in het trimsalon. Wij hebben ook eigenaars die moeite hebben met de dagelijkse verzorging en elke week 2 keer langskomen voor een kambeurt. Helaas zie je veel geschoren shih-tzu's. Dit is echter niet zoals het hoort. Wanneer het haar weer begint te groeien zal er ook eens zoveel wol aangemaakt worden, met als gevolg dat de hond veel sneller in de klit zal komen dan een langharige vacht die op tijd en stond verzorgd wordt.

 • Yorkshire Terrier
  Yorkshire Terrier

  Helaas is de vacht van vele yorkjes niet helemaal zoals het hoort. Door ondoordachte fok hebben sommige exemplaren afwijkende vachten en hebben ze niet de grootte die een york hoort te hebben. Als trimmer moet men proberen ook deze hondjes goed naar voren te laten komen.

 • Afgaanse Windhond
  Afgaanse Windhond

  De Afganenvacht is lang en van zeer fijne structuur op de ribben, voor- en achterhand en flanken. Het stadium waarin de vacht zich in het eerste levensjaar bevindt is zeer gevoelig voor klitten.
  Deze hond moet vroeg wennen aan het vachtverzorgingsritueel, aangezien hier heel veel deskundig borstel en kamwerk is.

ga met uw muis over de foto's voor meer informatie

Krulvacht

De dekharen en wolharen zijn spiraalvormig gedraaid en samengevoegd. Bij deze vachtsoort treed bijna geen verharing op. De dagelijkse verzorging bestaat erin om grondig te borstelen met een pinnenborstel en kammen van kop tot teen tegen de haargroeirichting in.
In het toilettagesalon: Er wordt uitgeborsteld, gekamd, geschoren, geknipt, gewassen en geföhnd.
De krulvachten worden steeds volgens een schema in model gebracht.

 • Bezoek aan het trimsalon: om de 6 weken.
 • Prijs: naargelang het gevraagde model en grootte: tussen 50 en 120 euro.

Honden Rassen

 • Poedel
  Poedel

  Hoewel er voor allen standaardregels voor de modellering zijn aangegeven, volgt men bij de poedel meestal fantasievariaties. Jammer is hierbij dat hij vaak te kort wordt getoiletteerd. Dat kan de oorzaak zijn van scheerbrand, irritatie van de huid en de hond kan lelijke zonnebrand oplopen. De abrikose of zilvergrijze poedels hebben een slappere haarstructuur dan de witte of zwarte.

 • Bichon Frisé
  Bichon Frisé

  De vacht vraagt echt veel kunde en zorg bij het onderhoud. De haren zijn 'losjes spiraalvormig' hangend, de vacht is voorzien van een ondervacht. De aard van het beestje zal regelmatig tot gevolg hebben dat zand en takjes in de vacht achterblijven. De vacht moet goed uitgeborsteld worden en een regelmatige wasbeurt hoort er ook bij.

 • Kerry Blue Terrier
  Kerry Blue Terrier

  De pups worden zwart geboren, rond hun eerste jaar krijgt de vacht de gewenste structuur en dan komt ook de blauwe kleur door. De vacht van dit juweeltje wordt met tondeuze en schaar behandeld.

 • Spaanse Waterhond
  Spaanse Waterhond

  De vacht krult altijd, heeft een houtachtige structuur en vormt fijne koorden als hij langer wordt.

  Bij een koordachtige vacht worden de spiralen er niet uitgekamd, maar in hun natuurlijke staat gelaten. Toch heeft deze vacht een behoorlijk onderhoud nodig: dagelijks moeten takjes en andere vervuiling uit het haar geplukt worden.

ga met uw muis over de foto's voor meer informatie

Voor & Na Galerij

Aanvragen & Vragen


 • Schrijf code uit kader 1, naar kader 2:
 • 1: 2:

Adres & Openingsuren

Groenestaakstraat 69C
9030 Mariakerke (Gent)

Zondag & Maandag:
Gesloten

Dinsdag t.e.m Vrijdag:
8u - 12u / 14 - 20

Zaterdag:
8u - 13u

Enkel via telefonische afspraak.

Tel. 0478 75 19 81

 • - voor en na galerij -
 • - stel een vraag -
 • - openingsuren & details -
x

COVID 19

Beste klanten,

Op dinsdag 1/12 mogen we weer de deuren openen.
De afspraken van november worden verschoven naar december, iedereen wordt persoonlijk verwittigd en krijgt een nieuwe afspraak.
De afspraken van december worden zoveel mogelijk behouden.
De kapsels van de hondjes zullen deze keer mooier zijn de kapsels van hun baasjes, fantastisch toch!!!

Tot binnenkort,
Christel

corona
Klik hier voor info over Covid-19.